Maandag, 20 november 2017

Lezing Jan Toorops Kruiswegstaties

Vierde kruiswegstatie: Maria ziet Jezus aanOp zaterdag 20 april 2013 zal Karin van Lieverloo, conservator van Museum de Fundatie in Heino/Wijhe en Zwolle, om 19.30 uur, een lezing geven over de Kruiswegstaties.

In haar verhaal zal zij de ontstaansgeschiedenis van de Kruisweg belichten. Hoe kwam de zeer beroemde Jan Toorop in Oosterbeek terecht? Waar werkte hij aan zijn staties? Wie beeldde hij af? Hoe was de waardering van de panelen? Wat was de plaats van Toorops Kruiswegstaties binnen zijn oeuvre? Er zal een prachtig beeld worden geschetst van Jan Toorop als kunstenaar en van de veertien staties. En waar kan dat beter dan in de Sint-Bernulphuskerk zelf, waar u zich omringd weet door de fraaie Kruisweg.

Op 20 februari 1916 schreef de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop (1858-1928) aan de heer Vossenaar, pastoor van de Oosterbeekse Sint-Bernulphuskerk, het volgende: “Ik had u even willen mededeelen dat Mevrouw de Bruijn ‘uit Drijersheide’ mij gevraagd heeft of ik lust had Kruiswegstatiën voor uwe kerk te vervaardigen. Ik heb er over nagedacht en heb ’t nu maar geaccepteerd om dit uit te voeren. Ik zal er met groote liefde aan arbeiden.” Ruim drie jaar later, in mei 1919, werden de staties in het bijzijn van Toorop en vele belangstellenden, ingewijd. Tot op de dag van vandaag zijn de veertien lijdenstaferelen te bezichtigen in de Sint-Bernulphuskerk, en nog altijd spreken het lijnenspel, de eenvoudige vormen en de kleursensaties tot de verbeelding van velen. In kunsthistorisch opzicht mogen de staties gerekend worden tot absolute meesterwerken en binnen de katholieke devotie nemen zij eveneens een bijzondere plaats in. Maar de staties spelen ook een belangrijke rol binnen de lokale historie doordat Toorop een aantal parochianen uit Oosterbeek heeft afgebeeld.

Jan Toorop