Dinsdag, 21 november 2017

Ede neemt afscheid van de Goede Herder Kerk

De Goede Herder kerkIn een indrukwekkende dienst hebben de parochianen van de katholieke Goede Herdergemeenschap in Ede afgelopen zondag 24 maart 2013 afscheid genomen van hun kerkgebouw.

Vanaf 1 april is het gebouw door de bisschop van Utrecht onttrokken aan de eredienst en zullen geen katholieke vieringen meer mogen worden gehouden. Katholiek Ede zal gezamenlijk gaan kerken in de Sint Antonius van Paduakerk aan de Stationsweg in Ede.

De dienst werd zeer goed bezocht. Het was Palmpasen, het begin van de Goede week waarin het lijden en sterven van Jezus wordt herdacht. Naar katholieke traditie werden groene takken gewijd en uitgedeeld aan de kerkgangers. De kinderen trokken met prachtig versierde palmpaasstokken in processie door de kerk.

Een speciaal woord van dank was er voor André Rikken die ruim 25 jaar als parochiecoördinator heeft klaar gestaan voor de Goede Herder.

Daarna volgde het echte afscheid. Symbolisch werden de altaarstenen, de doopregisters, de boeken waarin de overleden parochianen zijn opgenomen, de Paaskaars en het gebedenboek de kerk uitgedragen.

Voorganger pastor Hans Lucassen, die zelf al 25 jaar als pastor aan de Goede Herder verbonden is, verwoordde de gevoelens met de tekst uit een frans lied “Partir, c’est mourir un peu” (afscheid is een beetje sterven). Menigeen pinkte dan ook een traantje weg. Voor velen komt een einde aan jarenlange kerkelijke betrokkenheid bij de Goede Herderkerk. Maar de sfeer is positief, als één katholiek Ede zien ze de toekomst met optimisme tegemoet.

Klik op een foto om te vergroten (10 foto's).