Vrijdag, 17 november 2017

De WereldJongerenDagen in Brazilië

Christusbeeld RioAfgelopen maand nam ik deel aan misschien wel de mooiste Wereldjongerendagen ooit! Hoewel het pas mijn tweede WJD waren, weet ik niet hoe de bijzondere sfeer van Rio overtroffen kan worden.

De uitbundigheid, gezelligheid en gastvrijheid van de Brazilianen en algehele sfeer in de stad zullen mij nog lang bijblijven. En hoewel niet iedereen er van tevoren van uitging, hebben we van onveilige situaties gelukkig geen last gehad. Brazilië heeft ons pelgrims werkelijk, zoals het beeld van Christus de Verlosser, met open armen verwelkomd!

Onze reis begon met een missieweek in Fortaleza. Hiervoor streken we neer op een prachtig, door wuivende palmbomen omgeven resort van de Shalomgemeenschap. Onder leiding van de vijf Shalom-leden uit Renkum verkenden we de stad en diverse Shalomlocaties. Zo bezochten we de snackbar waar de gemeenschap begonnen is. Hier geen friet of kroketjes, maar broodjes met een boodschap! Het idee hierbij was door de gerechten Bijbelse namen te geven, jongeren uitleg te geven over het Evangelie. Deze locatie was ook het toneel voor een grote Mis (ongeveer 2000 aanwezigen). Wat direct opviel, was de manier waarop de Brazilianen hun geloof beleefden. Terwijl de armen de lucht ingingen werd er luid meegezongen met de gezangen, voor het Evangelie werd geklapt en tot slot werd er, tot verbazing van veel Nederlanders, in tongentaal gebeden. Wat een verschil met Nederland!

Een paar dagen later bezochten we São Pio, een afkickkliniek voor (zeer jonge!) jongens. De persoonlijke verhalen van de tieners maakten veel indruk op onze groep. Het was daarom erg mooi om te zien hoe liefdevol ze door Shalom worden opgevangen en begeleid om een beter bestaan op te bouwen. Nadat we in Fortaleza ook het jaarlijkse Festival Halleluya meemaakten, was het eindelijk tijd voor Rio!

Het strand van Copacabana was the place to be voor de grootste evenementen. Omdat de Nederlandse slaaplocatie aan de andere kant van de stad lag, zaten we dagelijks een paar uur in de bus. Dat was echter geen probleem, want telkens kwamen we gezellige medepelgrims van over de hele wereld tegen! Voor je het weet, ben je dan al weer op je bestemming en kun je soms gauw nog wat souvenirs uitwisselen.

In Rio moesten we uiteraard het Christusbeeld bekijken. Per ongeluk kon onze groep hier alleen op een regenachtige avond terecht. Dit maakte het eigenlijk extra speciaal. Niet alleen was het terrein nu bijna exclusief voor de Nederlanders, de nevel die het beeld en omringende woud omhulde zorgde voor een heel bijzondere sfeer.

Uiteindelijk was daar het slotweekend. Met z’n allen liepen we een pelgrimstocht van 9 km, uiteraard weer naar Copacabana. Het was warm en iedereen was flink bepakt, maar toch leek het een wandeling van niks. Doordat we in één grote stoet van (al dan niet muzikale) pelgrims liepen, was het juist alleen maar leuk. Natuurlijk waren we wel blij toen we eindelijk op het strand waren. Er was een avondwake, vervolgens kon er voor één keer op Copacabana worden overnacht en was het zondag weer vroeg op om niets te missen van de Mis met Paus Franciscus! Tot slot hoorden we dat de volgende Wereldjongerendagen in 2016 in Krakau (Polen) worden gehouden. Lekker dichtbij en voor velen vast een goede mogelijkheid om er weer bij te zijn!

Tatiyana Onderstal, Wageningen

Shalomleden Dora en pater Aristóteles tijdens de pelgrimstocht Christusbeeld Rio De vijf Shalomleden uit Renkum en Tatiyana in Brazilië

Foto 1: Dora en pater Aristóteles tijdens de pelgrimstocht
Foto 2: Het Christusbeeld