Vrijdag, 17 november 2017

Steun Vastenactieproject 2016

Vastenaktie 2016De M.O.V. werkgroepen van de geloofsgemeenschappen van Ede, Bennekom, Lunteren, Heelsum, Oosterbeek, Renkum, Veenendaal en Wageningen ondersteunen tijdens de Veertigdagentijd gezamenlijk een project van de Catharinastichting voor de bouw van een meisjesslaaphuis & sanitair op het terrein van de basisschool Mapharasa in Namanga, Zuid Kenia.

In 2011 heeft de Catharina Stichting, met hulp van donateurs en fondsen, bij de Enoosampurrumpur school een slaaphuis gerealiseerd voor 80 meisjes. Dit bleek een groot succes. De meisjes moesten eerst urenlang naar school lopen. Dan kon er van alles gebeuren. Steeds vaker bleven ze weg van school. Het slaaphuis is een grote ruimte met stapelbedden en schotten er tussen. De meisjes maken hier hun huiswerk en doen de eigen was. Door het slaaphuis zijn veel meer meisjes naar school gegaan. In 2015 was de Enoosampurrumpur school voor het 3e jaar op rij de beste van de regio. Dit ging natuurlijk rond als een lopend vuurtje.

Ook andere scholen in de regio willen graag een meisjeshuis. De Maparasha school is een grote school in het Masaï gebied, veraf gelegen van de bewoonde wereld. Daar was in 1995 een slaapzaal ingericht in één van de klaslokalen. Allemaal matrassen naast elkaar op de grond. Ook deze school wil graag een slaaphuis voor ongeveer 100 meisjes realiseren, maar dat kost natuurlijk geld.

De acht locaties van de Titus Brandsma Parochie hebben besloten middels de Vastenactie 2016 een steentje bij te dragen aan dit 2de slaaphuis. Het meisjeshuis zal er voor zorgen dat veel meer meisjes naar school gaan en onderwijs krijgen. Weinig meisjes gaan in dit gebied namelijk naar school vanwege de afstand en de gevaren onderweg. Zij verblijven 7 dagen per week in het meisjeshuis en kunnen na hun opleiding met de verkregen kennis beter omgaan met de nieuwe media/opvoeding/gezondheidszorg van hun kinderen en mogelijk een eigen werkkring opbouwen.

Nu de Vastenactie de aanvraag intussen officieel heeft goedgekeurd zijn de activiteiten van de geloofsgemeenschappen tijdens de Vastentijd er op gericht om zoveel mogelijk geld bijeen te vergaren. Het totaal bedrag zal vervolgens volgens de Eigen Doelen regeling van de Vastenactie met 50% worden verhoogd ter realisering van het beoogde doel.

Contactpersoon namens de Catharinastichting is Piet Dekker, parochiaan van de geloofsgemeenschap Katholiek Ede. U kunt uw gift geven via het Vastenactiezakje of overmaken op rek. nr. NL50 INGB 0005 1849 34 t.n.v. MOV Katholiek Ede o.v.v. Zuid-Kenia.

In de projectfolder, die bij de deelnemende geloofsgemeenschappen beschikbaar is, kunt u meer uitgebreid informatie vinden over het project. Verdere informatie is ook mogelijk bij Piet Dekker (0318-638172) of Adri Koch (0318-650368) van de geloofsgemeenschap Katholiek Ede.

Vastenaktie  Vastenaktie