Dinsdag, 21 november 2017

Presentatie en debat "Zingeving in het Westen"

Zingeving in het WestenIn de Wageningse bibliotheek vindt op 26 mei de presentatie plaats van het boek "Zingeving in het Westen: Traditie, strijdersethos en christendom" van Peter Abspoel. Met een aansluitend debat met Chris Keulemans, Manon Uphoff, Lara de Brito, Henri ten Have en Joost van der Net over de vraag: "Een fundamentele cultuurkritiek - wat heb je eraan?". Aanvang is 20.00 uur. En de toegang is gratis.

In zijn nieuwe boek Zingeving in het Westen: Traditie, strijdersethos en christendom. beschrijft cultureel antropoloog en filosoof Peter Abspoel hoe wij westerlingen in het leven staan. We focussen vaak op wat we kunnen bereiken door te strijden, vertrouwend op onze ratio of passie. Dan vergeten we dat we, om zin te kunnen geven, het houvast nodig hebben van een toewijdingswaardige wereld. Deze wereld is traditioneel. We raken erin thuis doordat anderen ons overtuigen van de waarde van wat we als mens kunnen doen en zijn. Wat we zo leren, is niet te vervangen door ideeën of technieken. De traditionele bestaansvoorwaarden van het menszijn worden in het Westen al heel lang miskend. ‘Geëmancipeerd’ van traditie, konden verschillende werelden – zoals die van de religie, de kunsten en de wetenschappen – pretenderen compleet te zijn, en ongehinderd uit elkaar drijven. De moderne, burgerlijke mens verlaat zich afwisselend op strijdige levenshoudingen, die eerder naast elkaar bestonden, en denkt daardoor gemakkelijk dat alles relatief is. Zingeving in het Westen biedt een rijkgeschakeerd en verontrustend panorama van onze cultuur, geschilderd door een auteur die, dankzij zijn ervaring als antropoloog, oog heeft voor het atypische karakter ervan.

Wat heb je aan een fundamentele cultuurkritiek, als die welke Peter Abspoel levert? Dat is de vraag die centraal staat in de discussie die volgt op de presentatie van het boek. Journalist en schrijver Chris Keulemans gaat in gesprek met onder anderen schrijfster Manon Uphoff, wethouder Lara de Brito, priester Henri ten Have en filosoof Joost van der Net.

Peter Abspoel (1962) schreef als cultureel antropoloog over Afrikaanse cultuur, over traditie en antitraditionalisme. Zingeving in het Westen is de publieksversie van een proefschrift waarop hij in 2015 als filosoof promoveerde. Ook buiten de genoemde vakgebieden was hij werkzaam, als literair redacteur en vertaler en als stafmedewerker van een landelijke vluchtelingenorganisatie. In Wageningen was hij een van de oprichters en woordvoerder van Ons Pardon; momenteel is hij ook actief in kerkelijk kringen, als voorzitter van het bestuur van de lokale rk-geloofsgemeenschap, en als trekker van interkerkelijke initiatieven voor vluchtelingen.

Voor meer informatie, klik hier.