Donderdag, 23 november 2017

Filmavond Tarahumaras

Romayne WheelerVrijdag 5 mei om 20:00 uur wordt in de Salvatorkerk een film vertoond over het leven van Romayne Wheeler bij de Tarahumaras. De film is in het Engels gesproken en ondertiteld, maar de beelden spreken voor zich. Het belooft een zeer interessante avond te worden. De toegang is vrij.

Romayne Wheeler is een pianist van internationale allure en heeft als bijnaam: ”El pianista de la siërra” Zijn bijnaam vertelt zijn bijzondere levensverhaal: Sinds 1992 woont de Amerikaanse Wheeler bij de Tarahumara-bevolking in Mexico, waar hij muziek componeert die onmiskenbaar is beïnvloed door het extreme landschap en de Tarahumara-cultuur. De Tarahumaras” wonen op 3000 meter hoogte in het noorden van Mexico, geïsoleerd in grotten aan de randen van diepe canyons. Ze worden Rarámuri genoemd – het volk van hardlopers – omdat zij dagen achtereen op blote voeten kunnen rennen, ongehinderd door de barre weersomstandigheden in het ruige gebergte. Bezit telt niet voor de Tarahumara, tijd speelt voor hen geen rol en ze zijn zeer zwijgzaam. Het is een zeer arm volk dat zich onder uiterst moeilijke omstandigheden moet zien te redden. De laatste decennia zijn duizenden mensen, vooral jonge kinderen overleden ten gevolge van ondervoeding, ziekte aan de luchtwegen, parasieten en aanverwante ziektes door gebrek aan eten en goed drinkwater. Af en toe verlaat Romayne Wheeler 'zijn' Tarahumaras om concerten in Europa, Canada en de VS te geven. Op die manier kan hij geld inzamelen dat de Tarahumaras gebruiken voor onderwijs en medische zorg.

Bezoekers genieten van prachtige muziek, foto's en beeldmateriaal van dit unieke volk en de opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan de Tarahumaras. Het is een goede gelegenheid om meer te weten te komen over de zeer bijzondere Tarahumara-cultuur en de muziek van Romayne Wheeler.

Op zondag 28 mei 2017 geeft Romayne Wheeler in de Salvatorkerk een benefietconcert. Adres: Adriaen van Ostadelaan 54, Veenendaal. Rondom de kerk is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.