Maandag, 23 october 2017

Chagall tentoonstelling Bennekom

Mozes van ChagallIn het kader van 60 jaar Maria Virgo Regina Bennekom is er een tentoonstelling van de werken van Marc Chagall. Deze tentoonstelling genaamd "De klokken van Chagall" en "Chagall en Mozes" is van 17 september tot en met 15 oktober 2017 in de Rooms-Katholieke kerk te Bennekom. Op 17 september is de feestelijke opening van deze tentoonstelling voorafgegaan door de viering Mozes.

De viering van zondag 17 september begint om 11.00 uur! Deze viering met voorganger pastor Ben Piepers staat in het teken van Mozes. Na deze viering is er koffie met wat lekkers; daarna zal de officiële opening van de Chagall expositie plaatsvinden.

Marc Chagall leert als 65-jarige kleurenlitho’s maken en vervaardigt dan meer dan duizend werken. In die tijd ontstaat ook zijn fascinatie voor Mozes, die hij vele malen in zijn kunst verbeeldt. Chagall onderscheidt in de figuur van Mozes twee kanten:

• ‘Mozes met de staf’: Mozes als de leider van het volk van de Hebreeën, die opkomt voor zijn volk in verdrukking en hen leidt door het water en de woestijn.
  • ‘Mozes met de stenen tafels’: Mozes die de wet van God overbrengt naar het volk en zorg draagt dat de Thora tot leven komt in het hart van de mensen. Deze kant van Mozes heeft vooral de interesse van Chagall. Ook in de expositie ligt het accent op Mozes, die ons de wet van de liefde overbrengt.

De Klokken van Chagall

Zestig jaar geleden trokken drie jonge kunstenaars met zeven lithostenen in een Lelijke Eend naar Zuid Frankrijk. De drie kunstenaars heetten Joop Beljon, Pieter Brattinga en Ed van der Elsken. Brattinga had een stoutmoedig plan: hij verzocht Marc Chagall hoogstpersoonlijk om een nieuwe klok te tekenen. En jawel, de meester stemde toe! Een gewaagde bedoening, maar Chagall tekende inderdaad een klok op een van die stenen. Dat werd de litho ‚Les Pendules’. Zestig jaar later is de tijd rijp voor een terugblik. En wel in de vorm van een reizende expositie. En keert de litho terug naar Nederland.

„Ik ken geen andere schilder die de tijdsbeleving als onderwerp oppakt in zijn werk. Kijk, in het Europese denken − dat weer geworteld is in het oude Griekse en Joodse denken − leeft de veronderstelling dat de tijd er altijd al is geweest, maar ooit ophoudt. Denk aan een term als ‚eindtijd’. En volgens mij probeert Chagall met al die zwevende staartklokken de reis naar die ‚oneindigheid’ vorm te geven.“, aldus het Chagall Research Centre Wuyt.

Locatie: RK kerk Maria Virgo Regina aan de Heelsumseweg 1 in Bennekom.
Opening 17 september om 13:30 uur. Met muziek van Messiaen, door Mark Snitselaar (klarinet).

De tentoonstelling is van 17 september t/m 15 oktober op zondag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14:00 -17:00 uur.
Vrij entree.