Vrijdag, 27 april 2018

Paaszaterdag, wandelen van kerk naar kerk

Wandelen van kerk naar kerk“Stille Zaterdag is één van de schoonste dagen van het jaar. De Koning, Christus, slaapt in de dood. Paaszaterdag is geen dag om te winkelen, maar om te wandelen.” Deze mooie uitspraak van Antoine Bodar in de uitzending ‘Pasen in Rome’ is opgevolgd door een groep katholieken, protestanten en vrijzinnigen.

Hun wandeltocht ‘Samen op weg naar Pasen’ voerde hen naar alle zes kerken in Heelsum en Renkum. Het was voor de derde keer, dat Leny Lotgerink samen met Mariska Rochat van katholiek resp. hervormd Heelsum deze wandeltocht organiseerde. Niet eerder was het deelnemersaantal zo hoog: 40.

Herman Verschragen draagt zijn gedicht Offerlam voor in R-K kerk RenkumHeel veel mooier kan het niet zijn, op deze Stille Zaterdagochtend. Een mild zonnetje, weinig wind, geen druppel regen: ideaal wandelweer, dus. In alle zes kerken draagt Herman Verschragen een gedicht van zijn hand voor. Op alle plaatsen vertelt iemand van de geloofsgemeenschap iets over de geschiedenis, bouwstijl en bijzonderheden van het kerkgebouw, en ook over de essentie van de geloofsrichting. Overal is er een moment van stilte en bezinning, soms omlijst met zang en zelfs dans. De deelnemers - de meesten van katholieken huize – zijn vol aandacht en respect.

Dat geldt al bij de start in de OLV ten Hemelopneming-kerk in Renkum. “Ik zie dat u katholiek bent, u knielt voordat u in de kerkbank gaat zitten”, merkt de vrijzinnige protestant enthousiast op.Jos Oomen in R-K kerk Renkum Jos Oomen brengt onder woorden, hoe mooi deze Renkumse bedevaartskerk met het Mariabeeld van eind 14e eeuw is. Jos’ rondleiding langs de Kruiswegstaties roept reacties op als ‘wat is er toch veel te zien op de staties, als je ze van dichtbij bekijkt’ en ‘de katholieke uitbeelding van het Lijdensverhaal is niet onze stijl, maar wel bijzonder’.

Wandeling heuvelopwaarts

Na de Rozentuin van Maria wacht de lange wandeling naar het hervormde kerkje op de heuvel in Heelsum. Een Turkse Koerd, lang geleden met zijn ouders naar Nederland gekomen, vertelt onderweg hoe hij door visioenen in zijn droom tot het geloof is gekomen en zich in de Heelsumse Beek heeft laten dopen. Onderweg naar Hervormd kerkje op de heuvel.Na de wandeling en beklimming van de heuvel volgt als beloning het bezoek aan de hervormde kerk Heelsum anno 1517 (maar pas een zelfstandige kerkelijke gemeente sinds 1927). Bernard van Beek spreekt boeiend over de 500-jarige kerkhistorie en gaat de gelovigen op het orgel voor met het bij uitstek gelovige én groene lied ‘Vast iets voor mij’. De protestanten in het gezelschap zingen nog krachtiger mee dan de katholieken.

Kerksluiting maakt droevig

De St. Josephkerk in Heelsum is de volgende ‘halteplaats’ op de route. Siebe van de Geijn toont de kerk uitbundig aan het gezelschap, dat duidelijk onder de indruk raakt en het droevig vindt dat de kerk 1 juli dicht gaat. Herman Verschragen oogst algemene bijval met zijn bewogen oproep tot kerkelijk medeleven in Renkum en Heelsum. Met een Vastenoverdenking draagt Leny Lotgerink bij aan de bezinning.

Siebe van de Geijn geeft uitleg in St. Josephkerk Heelsum.

Op naar de 90-jarige gereformeerde kerk van Renkum-Heelsum: opvallend door het glas, omringd door kleurige schilderingen, in de nok van het hoge gewelf. De kerk is van de hand van de Amsterdamse School-architect Egbert Reitsma, die ook de ‘gereformeerde kathedraal’ van Andijk ontwierp.Gereformeerde kerk Renkum Na de uitleg door Betty Jansen, het passende gedicht ‘Saamhorigheid’ en met een lief paaskaarsje op zak (‘Licht van Pasen, vuur ons aan om verlicht op weg te gaan’) is het een kort stukje lopen naar de Rijnkapel, het gebedshuis van Vrijzinnig Renkum. Margreet Spijker legt uit dat ‘de gemeenschap zich laat inspireren en bemoedigen door het vrijzinnig christendom’: ‘wij volgen religieuze, niet- dogmatische geloofstradities en wijsgerige stromingen’. Vrijzinnigen hechten sterk aan de natuur en de kunsten. Niet zo vreemd, dat de hele groep even later danst onder het zingen van ‘Ubi caritas et amor, Deus ibi est’ (‘Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God’).Dansen en zingen op Ubi Caritas. Vrijzinnige Rijnkapel Renkum.

Alle registers open

Orgelspel Hervormde kerk Renkum.De Hervormde kerk Renkum is de finaleplaats van de wandeling op paaszaterdag. De organist Jan Huijser vertelt over het orgel, de elektrisch aangedreven blaasbalg en de duizend orgelpijpen én hij speelt kerkelijke muziek in een eigen interpretatie waarbij hij alle registers opentrekt. Bij de lunch, prima verzorgd door Mariska Rochat en Wilma van der Pijl, zegt Leny dat ze de organisatie van de kerkelijke wandeling na drie keer wil overdragen, maar het gezelschap ziet juist graag dat ze doorgaat met dit prachtige initiatief. Tot de wandeltocht op paaszaterdag 20 april 2019, dus…!

(Klik op de foto's om deze te vergroten)

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.