Vrijdag, 17 november 2017

Verslag van bedevaart naar Handel, 2-5 oktober 2014

2 Oktober vertrekt een groepje parochianen vanuit Renkum, op weg naar het Brabantse Maria bedevaartoord Handel. De eerste stop is in een oase van rust, de ommuurde kasteeltuin van Hemmen en op het terras van de bakker in Zetten nemen we een bakje koffie. Het zonnetje schijnt en verder gaat het over de Waal naar de Kapelberg in Bergharen. Maria wordt hier al eeuwen vereerd. In 1312 kopen Cisterciënzers de Molenberg om er een kapel te bouwen met een Mariabeeld.

Tijdens de Reformatie wordt in 1672 de kapel gesloopt. Het beeld kan in het kasteel van het nabij gelegen Hernen in veiligheid worden gebracht. In 1935 wordt er opnieuw een eenvoudige veldkapel gebouwd en in 1948 wordt de huidige kapel ingezegend. Een bijzondere plek waar we een kaarsje opsteken en onze moede benen even uitstrekken. Eerst zouden we onder aan de Kapelberg in een B&B logeren, maar door een ernstig ongeluk dat onze gastvrouw overkwam,moeten we uitwijken naar Hernen. Dat is ruim 3 km verder ...oef! We hebben een noveen kaars uit Renkum bij ons en die brengen we haar. Als we langs het Middeleeuwse kasteel in Hernen komen, zijn we na de extra 3 km en het warme weer behoorlijk moe. Maar de ontvangst in B&B is zeer hartelijk. Na een douche en een stevige maaltijd (soep en stamppot) is het goed rusten.

De volgende dag trekt “de stoet … onder de groene hemel, in de blauwe zon … over de heuvels en door het grote bos de bergen in … en we praten en we zingen en we lachen allemaal,” In het piepkleine, schilderachtige Leur is de Leurse Hof, waar we op een bakje koffie hadden gerekend, dicht. Maar de teleurstelling slaat snel om in een verrassing. Het bezoekerscentrum “Land van de Heerlijkheden” van Gelders Landschap & Kastelen is open. We worden er echt verwend met heerlijkheden en helemaal boven verwachting: ze hebben de sleutel van het Middeleeuwse kerkje van Leur, waar we vriendelijk worden rondgeleid. Gesterkt gaat de tocht verder “want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal”. Op naar Ravestein, waar we in de zon op een Maasterrasje even bijkomen. Dan gaat het naar ons hotel in Oss. Onderweg ontmoeten we een zestal oudere mensen. Ze zitten op een bankje aan een ven. De fles staat op tafel en tussen de takken zijn de ballonnen opgehangen. Hier wordt iets gevierd. Een 60-jarige bruiloft. We sluiten ons even aan en zingen voor het bruidspaar het “lang zal ze leven”. Als de kilometers weer gaan tellen, wacht ons de luxe van een hotelkamer met douche en een heerlijk diner.

De laatste etappe alweer en het blijft boven verwachting warm (25oC!). We lopen door het grote natuurgebied van bos, heide, vennen en stuifzand de “Peelhorst” naar het bezoekerscentrum, dat weer bij wijze van uitzondering open is op dit tijdstip, voor een kopje koffie. Dan houden we aan in Uden in de kerk van Maria ter Linde, eveneens een oud Maria-bedevaartsoord. Natuurlijk wordt daarna de inwendige mens verzorgd op het terras van de HEMA.

Dan volgt er een warme, lange en naar varkensstallen stinkende slotetappe. Het valt menigeen zwaar. De laatste 5 km naar Handel lopen we in stilte. Een keer aangekomen gaan we eerst naar Maria. Daarna naar het restaurant naast de kerk. We zitten net op een rij op het terras als de harmonie daar net op stapt. Blijkbaar hebben ze lucht gekregen, dat wij pelgrims zijn. De tamboerijn tambour-maître roept “rechts omkeert … een serenade voor de pelgrims”. Zo worden we met muziek ingehaald. De oorspronkelijke slaapplaatsen in onze laatste B&B liggen boven een feestzaal waar nu een bruiloft wordt gevierd. De boer en boerin, eigenaars van het B&B, nodigen ons daarom uit om in hun boerderijtje te komen slapen. In piepkleine knusse kamertjes worden we ondergebracht. We kijken samen met ze naar studio sport en discussiëren over het wel en wee van de kerk in Handel. Ondanks het behelpen met één badkamertje is de gastvrijheid overweldigend. Na een uitgebreid ontbijt de volgende ochtend, hoeven we maar € 20,- te betalen en worden we vriendelijk uitgezwaaid. Zondag in de hoogmis zijn er naast ons ook nog 6mensen uit Veenendaal en Ede gekomen. Dan worden we weer opgehaald door medeparochianen en keert het leven van alledag weer terug.

Volgend jaar gaan we weer! Wilt u eens met ons mee op bedevaart? Reserveer dan 2 t/m 6 oktober 2015 en meldt u vast aan bij Henk Koop of Charlotte Kamp

0318-520074

( Klik op een foto om te vergroten)