Donderdag, 23 november 2017

Icoon schilderen

Icoon geschilderd door Liesbeth Smulders-GrootIn deze tijd van ontkerkelijking en ontwaarding van vormen waarin religie gegoten is, zien we een toenemende belangstelling voor de wereld van iconen. Verschillende icoonscholen en werkgroepen zijn in de laatste decennia ontstaan, lezingen worden overal gegeven.

Men verdiept zich met enthousiasme zowel in het schilderproces als in de achterliggende betekenis van de heiligen die verbeeld worden. Waarom? Is het de herinnering aan de gezamenlijke wortels van oosters en westers Christendom? Is er een collectieve herinnering aan hoe de beleving was in vroeger eeuwen?

De uitspraak van kerkvader Augustinus: “Wij hebben het feit vernomen, speuren wij na het geheimenis”, lijkt nog steeds van kracht. De levensfilosofie door het Christendom geboden blijft boeien, ook in onze tijd.

In de Oosters Orthodoxe kerk zijn iconen een tastbare openbaring van het hemels pantheon- door het beschouwen van de icoon, 'schouw' je in de achterliggende werkelijkheid. Een zelfde waarde als aan het geschreven woord in de bijbel wordt aan iconen toegekend, deze maken dan ook deel uit van de liturgie.

Wilt u meer weten over de wereld van de iconen? Zou u een icoon willen schilderen?

Die kans heeft u. In drie zaterdagmorgens maakt u kennis met het hoe en waarom van iconen in de kerk en thuis. Tegelijk kunt u onder professionele leiding zelf de beginselen leren van het icoon schilderen door Marijke van Silfhout- Alkema.

Data: 16, 23 en 30 april 2016
Plaats: Antoniuskerk, Stationsweg 112, Ede
Tijd: 9.30-12.00 uur
Kosten: 15 euro.

Aanmelden bij Nel Frumau: .