Dinsdag, 21 november 2017

Waarom je op pelgrimstocht gaat ....

WittemOp bedevaart naar Wittem. Op 30 september zijn we met acht parochianen per trein naar Roermond vertrokken. Na een middag wandelen langs de Maas komen we aan bij het Pelgrimhuis van Hans en Adeline Waagmeester in Montfort.

We worden zeer gastvrij ontvangen en al snel zitten we met een drankje en een hapje rond de houtkachel. Hans en Adeline hebben lange tijd in Veenendaal gewoond en zijn van protestantse huize. Zij voelen zich op bijzondere wijze geïnspireerd door het katholieke geloof. We eten samen met onze gastheer en -vrouw en Hans leest na de maaltijd een stukje voor uit een boek van katholiek priester Henri Nouwen. Na een geanimeerd gesprek over kerkzijn in deze tijd en na een avond en ochtend verwend te zijn, vertrekken we naar Sittard. Het is prachtig weer. De route voert ons door het Grote Broek en het Kranenbroek. In het bos van De Doort we zien we boomkikkers die lekker zitten te zonnen op braambladeren. Gelukkig is het enige café onderweg open voor een kopje koffie tegen de middag. ’s Avonds worden we weer opgehaald door Hans en Adeline om nog een nacht bij hun te slapen. De andere ochtend zetten ze ons weer af onder aan de Kollenberg in Sittard, de eerste Zuid Limburgse heuvel met op de top de Sint Rosakapel. Er volgt best een pittige etappe met veel klimmen en dalen. We komen door prachtige dorpjes en indrukwekkende bossen. In Valkenburg wacht ons een Hotel.

De laatste etappe op zaterdag volgt het riviertje De Geul naar Schin op Geul. In het Gerendal laten we alle geluiden van de bewoonde wereld achter ons. Naast het ruisen van de wind laat alleen de buizerd en de specht zich horen. Op de helling boven Stokhem mogen we op een privé terrasje in een heuse wijnberg met speciale toestemming van de wijngaardenier onze boterham opeten. Heerlijk weer met een prachtig vergezicht. Het laatste rustpunt is op een druk terras in Valkenburg. Dan trotseren we de Gulpenerberg en via klein paadje dwars door het weiland staan we voor ons doel: het Klooster van Wittem. Vier dagen waren we weg uit de dagelijkse sleur.

We hadden bijzondere gesprekken en stonden stil bij al het mooie om ons heen. We zijn voldaan en bezoeken de kloosterboekhandel ,maar tegelijkertijd begint het ook door te dringen dat het morgen, zondag weer voorbij is. Zondagochtend komen twee medeparochianen vóór de hoogmis met de auto naar Wittem. Samen bezoeken we de mis op de feestdag van Franciscus met een inspirerende preek over onze verantwoordelijkheid voor de behoud van schepping en de zorg voor de armen. Na een kop koffie met een vlaai reizen we gezamenlijk terug naar boven de grote rivieren. Een ding weten we zeker: volgend jaar gaan we weer!

Henk Koop

Gezellig aan de koffieOnderweg