Maandag, 20 november 2017

Films bij het jaarthema

FilmavondenIn het kader van het jaarthema worden er drie filmavonden georganiseerd. Alle filmavonden zijn op een vrijdag. De films worden ingeleid en nabesproken door pastor Ben Piepers.

1e avond Veenendaal

Vrijdag 22 januari 19.30 uur in zaal Salvatorkerk, Adriaen van Ostadelaan 56

The weeping camel (2003) regie: Byambasuren Davaa, Luigi Falo, duur: 90 minuten.

The weeping camelIn de Gobi woestijn van Zuid-Mongolië helpt een nomadenfamilie bij de geboorte van een aantal nieuwe kamelen. Een van de kamelenmoeders baart na een zware bevalling een zeldzaam wit kalf, maar direct na de geboorte verstoot ze haar eigen jong en weigert het te voeden. De nomaden proberen moeder en baby met elkaar te verenigen, maar niets lijkt te helpen. Ten einde raad gaan ze op zoek naar een muzikant, een traditionele vioolspeler, voor een bijzonder ritueel met folkoristische muziek en gezang. Een verstilde en verstillende film die je meeneemt in een ongekende wereld, die verwondering wekt.

2e avond Wageningen

Vrijdag 29 januari 19.30 uur in de Verrijzeniszaal Bergstraat 17

De chineese muura. De Chinese Muur (2002) regie: Sytske Kok, duur: 10 minuten.
Film over een vrouw, die in het verleden de nodige klappen heeft opgelopen. Ze is vaste klant bij ene Chinees restaurant waar ze geen woord wisselt met de andere gasten. Ze observeert hen in stilte. Je hoort haar onuitgesproken gedachten. De film verrast wanneer ze aan het eind haar mond open doet.

Morgenb. Morgen (2001) regie: Jacqueline van Vugt, duur: 10 minuten.
Morgen zullen ze dansen, net als vandaag, of was het gisteren. De korte speelfilm ‘Morgen’ verbeeldt de laatste dag thuis van een oud echtpaar. Hij is dementerend en gaat naar een tehuis. Zij zal hem brengen.

Twee korte films om stil bij te worden en in gesprek te komen. Deze avond wordt interactief gewerkt met de films. Daarbij gaat het om te ontdekken wat de film wil overbrengen, maar ook wat zij bij ons oproept. Mogelijk bekijken we de film een tweede keer met een opdracht.

3e avond Bennekom

Vvrijdag 12 februari 18.00 uur! zaal van Maria Virgo Regina Heelsumseweg 3

After Life (1998) Japanse film onder regie van Kore-eda Hirokuza, duur 118 minuten.

After lifeErgens tussen hemel en aarde, in niemandsland, bevindt zich een groot huis. Het is ene tussenstop voor hen die onderweg zijn naar het hiernamaals. Een plek waar mens nog ene week kan terugkijken op het aardse verleden. De opdracht voor ieder is de herinnering te kiezen die meegaat naar het ‘persoonlijk’ paradijs. Wie geen keuze maakt, rest een verblijf in de overgangszone. De film geeft de toeschouwer voldoende ruimte om na te denken welke herinnering zou jij mee willen nemen over de laatste grens.

Vanwege o.a.de lengte van de film beginnen we deze avond om 18.00 uur met een gezamenlijke maaltijd en eindigen inclusief het nagesprek ca. 22.00 uur. Voor soep wordt gezorgd, wilt u zelf brood meebrengen?