Dinsdag, 21 november 2017

Johannes Passion van Bach

Johannes PassionEen lezing met live luistervoorbeelden. Rond J.S.Bach is een beeld ontstaan van een behoudende man die het eindpunt vormde van de Barokke stijlperiode; diep religieus en zeker niet vernieuwend.

Niets is minder waar: Bach werd als een echte nieuwlichter ervaren door het traditionele deel van de gemeente in Leipzig, waar hij zijn Johannespassion schreef in 1724. In deze lezing gaat de in Ede geboren dirigent Gert Jan van der Pol, die Muziekwetenschap studeerde aan de universiteit van Utrecht en Schoolmuziek aan het conservatorium van Arnhem, dieper in op de achtergronden van de Johannespassion, de rol van de koren en koralen en de opbouw van de compositie, maar het gaat ook over Bachs worsteling met de gemeente en het kerkbestuur in Leipzig.

Tijdens de lezing zal het koor COV Sursum Corda uit Lunteren, dat dit jaar 85 jaar bestaat, diverse gedeeltes uit de Johannespassion zingen, ter illustratie en ondersteuning van het verhaal.

Wanneer: zondag 14 februari
Plaats: St Antonius van Paduakerk
Start: 20.00 uur

Op zaterdag 5 maart 2016 wordt de JohannesPassion van J.S. Bach helemaal uitgevoerd. Voor meer informatie: www.covsursumcorda.nl.

Aan het eind is er een deurcollecte ter bestrijding van de onkosten.