Zondag, 19 november 2017

Muziek uit de Hemel

Muziek uit de HemelIn het kader van het jaarthema ’Wat raakt, verbindt’ laat ds. Theo Hop uit Hillegom op vrijdag 13 januari in Doorwerth, muziek horen uit Russisch Orthodoxe Kerk.

Hij is een groot kenner van deze muziek. Iedereen die deze muziek hoort is onder de indruk: De meeslepende melodieën, de lage basstemmen, de muzikale afwisselingen. In de met veel kaarsen en iconen versierde kerk klinkt deze muziek op zijn mooist. Uitgelegd wordt waarom er geen muziekinstrumenten gebruikt worden. Waarom men in Rusland staat in de kerkdienst. Waarom er zoveel kaarsen branden. Deze muziek raakt mensen heel diep. Ze is ook indrukwekkend mooi. Toen mensen uit Kiev in het jaar 988 de Liturgieviering in Constantinopel meemaakten, zeiden ze: "De muziek is zo mooi. Soms wisten we gewoon niet of we op aarde of in de hemel waren". Vandaar ‘Muziek uit de hemel’.

Een kerk leent zich erg goed om naar deze muziek te luisteren. Er worden kaarsen gebrand, zoals dat bij deze kerkmuziek gebruikelijk is. Er staan ook iconen opgesteld.

NB: Als er iconenschilders in uw midden zijn neemt u dan contact op, .

Theo Hop heeft een grote cd verzameling opgebouwd. Meer dan 900 (!) stuks. Daaruit kiest hij voor deze avond de mooiste stukken. Info: www.theohop.nl.

Geef uzelf deze mooie avond. U zult er nog lang met voldoening aan terugdenken.

Namens de werkgroep Jaarthema,
de gemeenschap van de locatie Doorwerth
en ds. Theo Hop van harte welkom!

Wanneer: vrijdagavond 13 januari 2017
Waar: O.L. Vrouwe van Lourdeskerk, v.d. Molenplein 1, 6865 HA Doorwerth