Vrijdag, 22 juni 2018

Jaarthema: de filmcyclus

FilmcyclusIn het kader van het jaarthema worden er drie films getoond en besproken. Deze worden hieronder beschreven. Vanaf 19.30 uur inloop en koffie/thee; 20.00 - 22.15 uur inleiding, film en nagesprek

16 februari te Veenendaal de film: "The Way" (2010)

Attentie: Vooraf aan deze film is een Fair Trademaaltijd, verzorgd door locatie Veenendaal.

The WayEen van de bekendste pelgrimstochten voert naar Santiago de Compostella in Spanje. Emilio Estevez wilde een film maken over de Camino, geïnspireerd door zijn vader Martin Sheen en zoon Taylor Estevez, die de route al eens hebben gelopen. Zij worden beide betrokken bij het maken van de film. Een project dat zichtbaar met liefde is gemaakt. Martin Sheen speelt Tom, een oogarts die zo opgaat in zijn werk, dat hij nauwelijks de tijd neemt om de wereld te ontdekken. Zijn zoon Daniel (Emilio Estevez) is het tegenovergestelde. Zijn opleiding kan hem gestolen worden – hij wil erop uit. Als hij de Camino de Santiago wil ondernemen, verongelukt hij na één dag bij een storm. Tom vertrekt direct naar Frankrijk. Geconfronteerd met zijn dode kind, besluit hij in een opwelling diens tocht af te maken. Hij sjort Daniels rugzak om, neemt zijn as mee en gaat volstrekt onvoorbereid op pad. Tom wil helemaal geen gezelschap, maar komt er al snel achter dat je op de Camino vanzelf samen optrekt….
De film duurt 123 minuten en is Nederlands ondertiteld.

23 februari te Wageningen de film: "Le gamin au vélo" (2011)

Attentie: Op deze datum staat in het jaarthemaboekje een andere film geprogrammeerd. De rechten van die film zijn nog niet vrijgegeven.

Le gamin au véloCyril is het middelpunt van Le Gamin au vélo, een film van de Waalse gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne. We leren hem kennen als jongen op zoek naar zijn fiets. Die fiets blijkt meegenomen te zijn door zijn vader, die Cyril in de steek heeft gelaten. Hij groeit zonder ouders op in een opvanghuis en is boos op alles en iedereen. Door een speling van het lot komt hij echter in contact met kapster Samantha. Hij klampt zich aan haar vast en vraagt of hij voortaan bij haar mag wonen. Ze gaat akkoord, maar Cyril verlangt nog steeds naar zijn vader en kan de verlokkingen van de straat niet altijd weerstaan…. Deze film vol symboliek werd in 2012 in Cannes bekroond met de publieksprijs.
Speelduur: 87 minuten / Nederlands ondertiteld

9 maart in Heelsum "Silence" (2016)

SilenceEen goede film blijft je bij: ‘Silence' valt daar zeker onder. Deze film van regisseur Martin Scorcese. Een indrukwekkende verfilming van het gelijknamige boek van Shusaku Endo (1923-1996), een Japans katholiek. 'Silence' vertelt het verhaal van twee Portugese jezuïeten, Rodrigues en Garpe, in het 17e -eeuwse Japan, waar een wrede christenvervolging heerst. De jonge priesters gaan op zoek naar hun leermeester Ferreira. Deze zou onder druk zijn geloof hebben verloochend. Vooral Rodrigues staat centraal in de film. Hij wordt gevangen genomen en voor een moeilijke keus gesteld….. Ik vind het niet zozeer een film met een boodschap, maar met een getuigenis. Een getuigenis van hoe belangrijk de relatie met Christus is in het geloof. Zelfs mensen die Hem uiterlijk lijken te verraden blijven Hem innerlijk trouw. De film zet je ook aan het denken over de impact van dilemma’s in moeilijke omstandigheden, en het verlangen om aan je geweten trouw te blijven. Maar ook om je eigen oordelen en gedachten wat te relativeren en meer open te staan voor de onverwachte werking van Gods genade.”

De cursieve teksten zijn fragmenten uit een interview van Marcel van Veldhuizen met pastoor Henri ten Have in Titusbreed. De stilte in deze film gaat over de worsteling met het zwijgen van God bij menselijk lijden, maar ook over innerlijke groei van de mens in de stilte toch zijn stem te verstaan.
Speelduur 161 minuten / Nederlands ondertiteld

Begeleiding van deze avonden door Ben Piepers

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.