Donderdag, 16 augustus 2018

Vastenproject: Lopend Vuur 2018

VastenprojectHet Vastenproject: ‘lopend vuur’ omvat negen aaneengesloten dagen in de vastentijd. Iedere dag dus één activiteit in een van onze geloofsgemeenschappen. Parochianen kunnen iedere dag meedoen of uitkiezen wat aanspreekt. Het ‘lopend vuur’ wordt op zaterdag 3 maart ontstoken tijdens de Thomasviering in Ede. Het vuur wordt daarna steeds meegenomen naar iedere locatie.

Het volledige programma kunt U hieronder vinden. U kunt onderaan de pagina ook de flyer downnloaden.

DAG 1.Zaterdag 3 maart - 18.00 uur Thomasviering in Ede.

De naamgever, apostel Thomas, is in de Bijbel een twijfelaar met kritische vragen. Die Thomas uit de Bijbel liet zich met zijn vragen ‘in de kring trekken’.Een Thomas viering is toegankelijk. Belangrijk bij deze viering is een sfeer van warmte, openheid en respect. Het gesproken woord is kort en eenvoudig. Bij geloven behoort ook ’ervaren dat je niet alleen bent’ Er is ruimte voor verbeelding, muziek,beweging en stilte. Een belangrijk element is de ‘heilige chaos’, waar mensen zich kunnen uiten over wat hen bezighoudt rond het thema ‘wat raakt, verbindt’. Deze ‘chaos’ overigens, verloopt in een rustige meditatieve sfeer. Meer dan in andere vieringen gaat het, naast luisteren, ook om kijken, voelen en ruiken. De viering sluiten we af met een maaltijd waarbij we de oerelementen van brood en wijn aan elkaar geven. Als tegemoetkoming in de kosten gaat op het einde een mandje rond. Van harte welkom! Voor die maaltijd is het prettig om te weten hoeveel mensen er komen. Aanmelden bij (adres: Stationsweg 112)

DAG 2: zo. 4 maart -10.00 uur in Renkum Viering.

Voorganger pastoor ten Have. (adres: Dorpsstraat 1)

DAG 3: ma.5 maart -15.00 uur in Rhenen.

Een rondleiding in de Gedachteniskerk met het bijzondere verhaal over de geschiedenis van deze kerk en ook de bezichtiging van de kruiswegstaties van Johannes Ponsioen. (adres: Herenstraat 82)

DAG 4: di.6 maart -20.oo uur in Bennekom.

Groen leven binnen handbereik – ‘Voedsel uit eigen tuin’. Bijna dagelijks klinkt in elk huishouden de vraag: ‘wat eten we van- daag! Wat hebben we nog in huis, of moeten we nog naar de winkel ?’ We vinden dat heel gewoon. Maar waar we het zelden over heb- ben: waar komt ons voedsel vandaan? Daar weten we weinig van en maken ons er niet druk over. Dit wordt een avond over voedsel: beleving van voedsel, vers en regionaal voedsel en het leren kweken van voedsel in het project ‘moestuinen’ voor scholen. Is uw nieuwsgierig- heid voor deze avond gewekt? geef u dan op. bel 0318-414943 / (adres: Heelsumseweg 1)

DAG 5: wo. 7 maart -19.00 uur in Wageningen.

Aansluiten bij de vesperviering. Deze vieringen worden iedere woensdag in de vastentijd gehouden. Een mooi moment om in de hectiek van een werkweek even stil te staan bij wat vastentijd voor u betekent. (adres: Bergstraat 17)

DAG 6: do.8 maart-14.00 uur in Lunteren.

Boekbespreking ‘Van macht ontdaan’ door René Grotenhuis. Hij gaat in op de noodzaak voor de kerk van het ‘loslaten’ van machtsdenken en betrekt in dit proces paus Franciscus als leider en rolmodel. In de laatste hoofdstukken gaat hij uitgebreid in op wat geloof en kerk desondanks te bieden hebben. De eigen kracht van geloven in de lokale kerk zal ook de invalshoek zijn waarmee we dit boek willen bespreken. Tevoren ontvangen deelnemers een paar vragen. Voorwaarde is dat deelnemers het boek aandachtig hebben gelezen en zo mogelijk aantekeningen hebben gemaakt van wat boeit of vragen oproept. Aantal deelnemers: minimaal 6- maximaal 12. A.u.b. aanmelden! (adres: Kerkhoflaan 17 )

DAG 7: vrij.9 maart -19.30 uur in Heelsum.

Film‘Silence’ o.l. v. Ben Piepers. Deze film van regisseur Martin Scorcese draaide onlangs in de bioscopen. Het is een indrukwekkende verfilming van het gelijknamige boek van Shusaku Endo (1923-1996), een Japanse Katholiek. 'Silence' vertelt het verhaal van twee Portugese jezuïeten, Rodrigues en Garpe, in het 17e eeuwse Japan, waar een wrede christenvervol- ging heerst. De jonge priesters gaan op zoek naar hun leermeester Ferreira. (adres: Kamperdijklaan 2)

DAG 8: za.10 maart - 20.00 uur in Veenendaal.

'Muziek uit de hemel', zo noemt hij de muziek die hij laat horen. Dat heeft hij niet zelf bedacht. Toen de heerser van Kiev in 988 overwoog om Christen te worden, had hij hoorders naar Constantinopel gestuurd om daar in de Aya Sophia een dienst mee te maken. Ze kwamen terug met zoveel enthousiasme. De viering was zo mooi: 'soms wisten we niet of we op aarde of in de hemel waren.' (adres: Adriaen van Ostadelaan 54)

DAG 9: zo.11 maart - 10.15 uur in Oosterbeek.

Viering rondom het jaarthema ‘Wat raakt, verbindt’. Voorganger is pastor Guido Dieteren. Deze viering is tevens de afsluiting van het 9 daagse vastenproject. Na de viering en koffie kunt u meedoen met de stiltewandeling. (adres: Utrechtseweg 129)

Bijlagen:
BestandGemaakt
Bewaar het bestand Flyer vastenproject-lopend vuur-2018.pdfFlyer vastenproject-lopend vuur-2018.pdf2018-02-04

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.