Vrijdag, 17 augustus 2018

Vastenproject Lopend Vuur 2018 - Dag 3

Welkom GedachteniskerkVoor een speciale lezing over de betekenis van de Gedachteniskerk deed het ‘lopend vuur’ Rhenen aan. De koffie stond klaar om de parochianen van de Titus Brandsmaparochie te ontvangen. Er kwamen mensen uit Bennekom, Veenendaal en Ede. Een klein maar ‘select’ groepje.

Theo Peek, geboren en getogen in Rhenen, wist de mensen die er waren te boeien met zijn verhaal. Over het initiatief van de Katholieke EHBO om een loterij op te zetten met speciale steentjes. Die werden door mensen in het hele land gekocht. Zo kon deze kerk gebouwd worden als herinneringsplek, tevens een plek om te vieren.

De kerk is is ontworpen door architect Jules Kirch. Ook de inrichting was door hem bedacht, en voor die tijd zeer bijzonder. Over het ontstaan van het dak wat helemaal nooit bedoeld was zoals het in de volksmond zou worden; een parachutedak. Het ontstond gewoon: het was nodig voor door de speciale vorm en die geplande lichtinval. De Tielse kunstenaar Johannes Ponsioen maakte de kruiswegstaties. Beschilderde glasdelen, verwerkt tot panelen. De parochianen mochten meedenken over de kleur. Het gebouw is nu een gemeentelijk monument. Een boeiende middag.

Zie voor een impressie de foto's in de fotogalerij alhier.

Copyright © 2018 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.