Publiek kiest Mariakerk Renkum als de meest gastvrije van het Oosten

Maria van RenkumDe kerk van OL Vrouw ten Hemelopneming in Renkum, deel van de parochie zalige Titus Brandsma, is door het publiek uitgeroepen tot de meest gastvrije kerk van Oost-Nederland! Donderdag 29 oktober maakte Roy de Witte, gedeputeerde cultuur en erfgoed van de provincie Overijssel bekend, dat de Renkumse kerk de publieksprijs van 1.000 euro heeft gewonnen met liefst 1.269 van de ruim 5.000 uitgebrachte stemmen.

De Stichting Welkom in de Kerk heeft de verkiezing georganiseerd. De H.H. Simon en Judaskerk in Ootmarsum won de hoofdprijs van de vakjury, de Sint Maartenskerk in Zaltbommel de aanmoedigingsprijs.

Van de tien genomineerde kerken in Gelderland en Overijssel kreeg de Mariakerk van Renkum 25% van de publieksstemmen. Gedeputeerde Roy de Witte stak niet onder stoelen of banken dat de Renkumse kerk ‘de terechte winnaar’ is. De vakjury was onder de indruk van het gebouw, de bedevaarten zoals de bloesembedevaart, en de banner ‘de kerk blijft open’. “De Mariakerk heeft een open houding en maakt verbinding met de buurt en het dorp. Gastvrijheid moet je doén, met de passie en beleving van vrijwilligers. Met vertrouwen in het geloof en het openstaan voor andere mensen”, aldus De Witte.

Samen met het geldbedrag van de publieksprijs ontvangt de kerk van Renkum ook een over de kerk gemaakte promotiefilm en speciale aandacht in het magazine Gastvrij. De deelname aan de verkiezing is verzorgd door de Stichting Maria van Renkum, die de gastvrijheid van de dagelijks geopende kerk en pastorie, het gevarieerde bedevaartprogramma en de inzet van veel vrijwilligers succesvol over het voetlicht wist te brengen.

De verkiezing is mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de provincies Gelderland en Overijssel. Het was nu een proefproject, het is de bedoeling om de wedstrijd uit te rollen over heel het land om ‘de meest gastvrije kerk van Nederland’ aan te wijzen.

Op https://youtu.be/6LqjNjRA_r4 is de bekenmaking van meest gastvrije kerk van het Oosten te zien. Hier is de promotiefilm te zien: https://www.youtube.com/watch?v=eanLQEUM3EA

Roderick Vonhögen was voor zijn KRO-programma 'Roderick zoekt licht' te gast bij de viering van Maria ten Hemelopneming in Renkum en de internationale viering in Wageningen. De uitzending ‘Wereldkerk in Nederland’ kunt u hier terugkijken.

Roy de Witte maakt bekend wie de publieksprijs heeft gewonnen: de Mariakerk van Renkum.

Copyright © 2020 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.