Via de bank betaalde bonnenkaart blijft aftrekbaar voor belasting

De drie verschillende bonnenkaarten van onze parochie met bonnen van één, twee-en-halve en vijf euro.Koopt u collectebonnen? Voortaan kunt u de bonnenkaart alleen als gift aftrekken voor de belasting, als u het aankoopbedrag via de bank aan de parochie heeft betaald. Vanaf dit jaar zijn de regels veranderd. Contant betaalde bonnenkaarten worden door de fiscus niet meer geaccepteerd als gift.

Voor de duidelijkheid: collectebonnen die u in 2020 heeft aangeschaft en contant heeft afgerekend op het secretariaat van uw geloofsgemeenschap, kunt u bij uw komende belastingaangifte over 2020 nog opgeven als gift. Daarvoor moet u wel de bovenste strook van de kaart, met uw naam, het bedrag en de uitgiftedatum erop, hebben bewaard. Vanaf het belastingjaar 2021 geldt alleen een bankoverschrijving als bewijs om de gift te kunnen aftrekken.

Belastingteruggave

U kunt belasting terug krijgen voor uw giften, als u minstens 1% van uw bruto jaarinkomen aantoonbaar hebt uitgegeven aan erkende goede doelen. Een aantal parochianen zal die drempel van 1% niet halen. Wanneer u zeker weet dat dit voor u het geval is, maakt u geen kans op belastingaftrek van uw giften. U kunt dan gewoon contant collectebonnen blijven kopen. Wilt u wél kans (blijven) maken op belastingaftrek, betaal de bonnenkaarten dan via de bank.

Eén rekeningnummer

Het rekeningnummer waarop u bonnenkaarten kunt bestellen en betalen, is NL72 RABO 0156 2767 20 ten name van de parochie z. Titus Brandsma. Vermeld bij uw overschrijving uw naam, adres en de gewenste soort kaart(en). Er zijn kaarten van € 20,- (met bonnen van één euro), € 50,- (bonnen van twee-en-halve euro) en € 100,- (bonnen van vijf euro). Op deze manier bent u ervan verzekerd dat u een fiscaal geldige gift doet. Hieronder leest u, hoe de uitgifte van bonnenkaarten verloopt.

Bennekom: bonnenkaart(en), die u heeft betaald op de bankrekening van de parochie, kunt u een week later afhalen bij de parochiewacht op ma. t/m vr. tussen 10.30 en 11.30 uur. Zodra u de vieringen in de kerk weer mag bijwonen, kunt u ze ook voorafgaand aan de zondagsviering ophalen;

Ede-Lunteren: deze geloofsgemeenschap beschikt over een pinautomaat van de parochie. Wanneer het secretariaat is geopend, kunt u hier collectebonnen aanschaffen met directe bankbetaling aan de parochie;

Oosterbeek-Doorwerth: de via de bank betaalde bonnenkaart(en) krijgt u thuisbezorgd. Ook als het secretariaat is geopend, normaal op wo. en do. van 10.00 tot 12.00 uur, kunt u bonnen aanschaffen. U betaalt dan contant zonder mogelijkheid van belastingaftrek;

Renkum-Heelsum: via overmaking op de bankrekening van de parochie bestelde bonnen worden bij u thuis bezorgd. Desgewenst kan aankoop ook (contant, zonder eventuele belastingaftrek) bij Cor van Silfhout, do. 10.00-12.00 uur op het secretariaat of na afloop van de zondagsviering;

Rhenen: ook hier vindt thuisbezorging plaats na bestelling via de bank bij de parochie. Wanneer de vieringen hier weer toegankelijk zijn, is ook cash aanschaf mogelijk bij Nico de Groot of Mariel Koch na de zondagsviering. Betaling gaat dan contant, dus zonder kans op belastingteruggave;

Veenendaal: zonder publieke vieringen en met een gesloten secretariaat, kunt u alleen een overschrijving doen naar de rekening van de parochie om bonnen thuis te ontvangen;

Wageningen: de geloofsgemeenschap bezorgt bonnenkaarten bij Wageningers aan huis als de parochie hun betaling heeft ontvangen. Daarnaast blijft het mogelijk elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur collectebonnen op het secretariaat te kopen. In dat geval met contant geld, dus zonder recht op belastingteruggave.

Bon veel gevraagd

Sinds de invoering van de collectebon, ruim drie jaar geleden, hebben parochianen voor ruim 32.000 euro aan bonnenkaarten aangeschaft. Het is dan ook een goed en veilig betaalmiddel bij collectes. Bovendien kunt u - onder voorwaarden - belasting terug krijgen. Contant geld in de collecteschaal kunt u niet als gift opgeven bij de fiscus. Dis is een goed moment om uw bestelling te doen. Maak uw aankoopbedrag over naar bankrekening NL72 RABO 0156 2767 20 ten name van de parochie z. Titus Brandsma. Vermeld uw naam, adres en de gewenste soort kaart(en).

Copyright © 2021 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.