Jaarthema - de laatste films

FilmavondenIn het kader van het jaarthema zijn er nog twee films te bekijken: Nostalghia en Die Grosse Stille (of: Into Great Silence). Respectievelijk in Veenendaal als in Bennekom.

 

 

Filmavond Veenendaal vrijdag 6 februari 19.30 uur
Nostalghia (1983) regie: Andrei Tarkovski, duur 130 minuten

Een wat oudere film die letterlijk en figuurlijk vol vuur zit. Een mens die ondanks alles het vuur erin wil houden en staande blijven. Een rijke en symbolische zoektocht naar het verleden en naar het hart van het leven. In de woorden van Tarkovski: “Ik probeer er voor te zorgen dat het scenario van Nosthalghia niets overbodigs bevat, niets wat het realiseren van mijn voornaamste opgave in de weg staat: de gemoedstoestand weergeven van een mens die grote onvrede voelt met de wereld en met zichzelf omdat hij niet in staat is een evenwicht te vinden tussen de werkelijkheid en de harmonie waarnaar hij verlangt. Zijn nostalgie wordt veroorzaakt door het feit dat hij ontheemd is, maar ook door een diep verlangen naar zingeving van het bestaan.”

 

Filmavond Bennekom vrijdag 13 februari 17.00 uur (!!!)
Die Grosse Stille (of: Into Great Silence - 2005) regie: Philip Gröning, duur 169 minuten

Deze film sluit zeer nauw aan bij het jaarthema en geeft ons een unieke kans te verwijlen in de stilte van het kartuizerklooster van de Grande Chartreuse. Het is een groots document dat een meditatieve en open houding vraagt van de beschouwer. In 2006 werd de film door de Europese Filmacademie bekroond met de Prix Arte. In het juryrapport staat: “Philip Gröning’s tot nadenken stemmende film roert de mystieke kwaliteit van het geloof aan en onze behoefte aan stilte en rust in contrast met het moderne leven. Met veel geduld won de regisseur het vertrouwen van deze gesloten gemeenschap en keerde terug met verbazingwekkend filmmateriaal.” Een film die tot stille beschouwing leidt… en tegelijk de ruimte biedt na afloop de ervaring en beleving daarvan te delen.

NOTA BENE: In Bennekom: In verband met de lengte van de film beginnen we al om 17.00 uur. Halverwege de film houden we een stille maaltijd in de geest van de film – voor soep wordt gezorgd, wilt u zelf brood meebrengen.

U bent van harte uitgenodigd !
Werkgroep Jaarthema

Secretariaat

Parochiecentrum
Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
Tel. 0317 - 747 108

 

Email: Secretariaat PZTB

Copyright © 2019 Zalige Titus Brandsma. Alle rechten voorbehouden.