MariabeeldDe ware bedevaartganger laat zich niet weerhouden door slecht weer. Zo ook de Katholieke Young Professionals, een groep twintigers en dertigers die na hun afstuderen bij elkaar blijft komen. Op de zaterdag vóór Pinksteren maakten zij een pelgrimstocht naar Maria van Renkum.

De wandeling van 20 kilometer van Ede-Wageningen naar Renkum en Wolfheze is er één uit het boekje ‘Wandelen langs heilige plaatsen - dagtochten naar bedevaartsoorden in Nederland (deel 2)’. Een bedevaarttocht onder gestaag gutsende regen, die de jonge pelgrims alleen maar leek aan te moedigen. Aan het eind van de tocht, in Wolfheze, brak de zon door.

De Katholieke Young Professionals vinden hun thuis in Utrecht, maar wonen in verschillende delen van Nederland. Naast pater Johannes Pio, broeder van de gemeenschap van Sint Jan en betrokken bij deze groep, ging ook medebroeder Ignatius Maria Ringhofer mee op bedevaart. Hij is pastoor van de parochie van de H. Gerardus Majella in Utrecht, die zich in het bijzonder richt op de vorming van jongeren en gezinnen bij hun zoeken naar zingeving. Beide paters gingen in de Mariakerk van Renkum voor in de eucharistieviering. Bij het miraculeuze, 6½ eeuw oude beeld van Maria van Renkum bad de groep eerst gezamenlijk het gehele rozenkransgebed, besloten met ‘Onze Lieve Vrouw van Renkum, bid voor ons’.

“Daags vóór Pinksteren zijn wij bij Maria van Renkum”, zei pastoor Ringhofer, “om haar te vragen ons te leiden en onze Moeder te zijn. Blijf bij Maria, zoals zij bij haar Zoon bleef.” “Moge dit bedevaartoord blijven bestaan als trekpleister en toevluchtsoord voor pelgrims.”

Smeekbeden tot Maria

De wiskundige Jan-Willem van Ittersum (26) had het initiatief genomen voor de wandeling. “We zijn voortgekomen uit de Katholieke Studenten Utrecht en komen na de afronding van onze studie nog maandelijks bijeen. Ieder kan een idee of onderwerp aandragen, een lezing geven, een spreker vragen of zelf een activiteit organiseren.” Hij heeft heel bewust gekozen voor een bedevaart: “Het is een mooie katholieke traditie om in de maand mei een bedevaart te maken naar Maria. De regen maakt zo’n bedevaart alleen maar mooier, immers, welke moeder zal de smeekbeden van haar kinderen die haar in de regen komen bezoeken negeren?” Zelf bad hij onder andere voor een vriend die een dag later op volwassen leeftijd gedoopt zou gaan worden.

Afwisseling en diepgang

De verloofden Thomas (32) en Irene (30) behoren deze zaterdag tot de tien bedevaartgangers. “De bestemming van de bedevaart vind ik bijzonder, de gesprekken op onze gezamenlijke wandeling hiernaartoe zinvol. Een mooie afwisseling, veel diepgang, een echte pelgrimstocht”, zegt Irene, arts-in-opleiding met als specialisme ouderengeneeskunde. Thomas is scheikundige, werkt in de farmacie en verzorgde voor de Young Professionals een bijeenkomst over het ethische vraagstuk van het ingrijpen in het DNA, dus de erfelijke eigenschappen, van de mens.

Beiden ervaarden een hartelijke en gastvrije ontvangst. “We voelden ons welkom bij Maria van Renkum.”

 

De Katholieke Young Professionals in het Renkums Beekdal op weg naar Maria van Renkum.
In aanbidding met het rozenkransgebed.  Jan-Willem van Ittersum: ‘Mei, Mariamaand, mooi moment voor een bedevaart.’
Pastoor Ignatius Ringhofer: ‘We vragen Maria onze Moeder te zijn.’   ‘Een afwisselende pelgrimstocht met een bijzondere bestemming’, vinden Irene en Thomas.

 

Copyright © 2023 Heilige Titus Brandsma parochie Wageningen e.o. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer & Webmaster